Nintendo Switch: wat we er over weten

Nintendo NX onthuld

Maanden hebben er geruchten de ronde gedaan over de nieuwe console van Nintendo. Niemand (behalve de mensen van Nintendo zelf) wisten hoe de console er uit ging zien. Het was dus vooral gissen naar specificaties, de release datum en de naam. De voorlopige naam was Nintendo NX, maar net zoals bij Nintendo Wii en Wii U is dit een codenaam. Afgelopen weken waren we bezig om eens de hardnekkige geruchten te bundelen in 1 artikel (niet simpel!). Het allereerste gerucht was dat de nieuwe console al in december zou uitkomen, maar dit werd uiteindelijk al doorgeschoven naar maart 2017.

Perfect, dacht de schrijfster van dit artikel, dan hebben we genoeg tijd. Tot er plots een DM in de inbox zat dat Nintendo een trailer zal releasen om 16u over de nieuwe console. Daar zat ze dan, op haar werk, en geen enkele mogelijkheid om het artikel af te werken voor die release. Oeps. Toen de trailer live ging, sloeg het weer ook om in de mood waarin ze zich voelde: regen regen en nog eens regen.

Dus gooien we het maar even over een andere boeg. Afgelopen maanden en weken waren dit vooral de hardnekkige geruchten over de NX, ondertussen gekend als Nintendo Switch:

  • In april 2016 was er een aandeelhoudersvergadering en daar viel maart 2017 op de tafel voor een wereldwijde release van de nieuwe console. Wat wel gewaagd is, want meestal gebeurd zoiets gespreid over verschillende periodes in de verschillende landen. Nooit tegelijk. Maar hey, er werd eerst gespeculeerd voor de eindejaarsperiode van 2016. Dus met die extra maanden, zou het misschien wel kunnen?
  • Pokémon Company CEO Tsunekazu Ishihara & Ubisoft CEO Yves Guillemot gaven allebei aan dat Nintendo echt met iets nieuws aankomt. Ishihara vindt dat de NX het concept van een console / handheld gaat proberen te veranderen en Guillemot vindt de nieuwe console echt fantastisch, een nieuwe benadering en echt iets voor Nintendo om met iets nieuws af te komen. Allemaal lovende woorden dus.
  • Cartridges: véél mensen blijven erbij, Nintendo gaat terug gebruik maken van cartridges. Ze zijn sneller (laadtijden worden korter!) en het illegaal verspreiden ervan wordt véél moeilijker. Een massaproductie van een cartridge-game is ook gemakkelijker dan met een disc.
  • Draagbaar: het zou een draagbaar geheel worden. Een groot scherm, zoals bij de Wii U GamePad, zal centraal staan bij de nieuwe console. Je kan ook nog op de TV spelen zodra je de NX in het bijbehorende docking station klikt. Aan beide zijkanten zouden er afneembare controllers zitten die je kan loskoppelen.

 • Er zou een nieuwe controller komen. Bij NeoGAF (dit is een community van hardcore gamers en journalisten) hebben ze een patent ontdekt die een vrij gedetailleerde beschrijving gaf van die nieuwe controller. Handvatten zoals bij de GameCube-controller, bewegingssensoren en een groot touchscreen. Niet zoals bij de Wii U GamePad maar eerder dat heel het frontje één groot touchscreen is met (afhankelijk van de game) een variabele knopindeling.
 • Volgens Wall Street Journal zou de NX betere graphics hebben (wordt wel altijd verwacht van een nieuwe generatie consoles). In een interview liet Nintendo weten aan hen dat ze een chipset gingen gebruiken waardoor de NX alle concurrentie ver achter zich laat liggen.
 • Er zou een verwisselbare prestatiemodule komen waarmee je de rekenkracht van de console kunt versterken. Zonder de module kan de batterij langer meegaan, terwijl als je betere graphics wil de module moet aansluiten. En Nintendo zou dan om de zoveel tijd gewoon nieuwe, betere modules kunnen uitgeven.
 • De NX games zouden bij 1080p op 60 FPS kunnen afgespeeld worden en streaming van diensten zoals Netflix zou kunnen op 4K.

Dus ja, toen kwam er die donderdag 20 oktober 2016 een tweet waarin Nintendo aangaf een trailer te releasen over de nieuwe console. Om 16u was het zover en kwam het 3 minuten en half durende filmpje online. We zien een hoe een man in zijn appartement een spel (sorry ik ben slecht in het herkennen van games) aan het spelen is met een controller, waarna een hond begint te blaffen “ik moet naar het wc!”.

 photo nintendo-switch_zpsdkfjbwkf.jpg

En daar kwam het nieuwe logo + de naam van de nieuwe console: Nintendo Switch.

We kunnen in het filmpje even een blik werpen op de console, tot de gamer zijn controller “ontmanteld” en twee nieuwe controllers tevoorschijn haalt. Deze plaatst hij naast de console die in een stand vast blijkt te zitten (docking station). Dan haalt hij de console/controller/… uit het docking station en gaat hij verder met het spel te spelen.

Verder in het filmpje zien we hoe iemand op de vlieghaven een kleine cartridge (?) in de Nintendo Switch steekt, hoe de console neer gezet kan worden en met de kleine controllers gespeeld kan worden, dat er ook nog een aparte controller is, hoe er Mario Kart gespeeld wordt, hoe je met twee Nintendo Switch consoles multiplayer kan spelen en dat er zelfs een tournament wordt gespeeld…

Het filmpje is zeker de moeite waard om te kijken! Ik ben echt benieuwd naar de console. Maar ik stel me wel vragen bij die twee kleine controllers. Ze lijken me echt wel klein. Wat ik wel fijn vond om te zien, was hoe veel van de geruchten toch iets of wat waarheid bleken te bevatten. Ik ben benieuwd naar meer nieuws van Nintendo hierover.

Wat vinden jullie van de Nintendo Switch?

Bronnen: Coolblue, IGN, Nintendo

Diskettes, 'uren' wachten tot een spel laadde, joysticks, ... zo begon Karen met een Amiga haar reis in de gamingwereld. Op dit moment, na enkele upgrades van computers, horen Counter-Strike:Global Offensive, Sims en Mario Kart tot haar lieveling games. Naast deze games staat ze ook altijd open voor een leuk gezelschapsspel.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lost Password