Het is altijd leuk om te zien dat in deze tijd er nog steeds zoveel liefde is voor de oude klassieke JRPG-games van vroeger. Square Enix heeft ons de afgelopen jaren van heel wat leuke remasters voorzien zoals SaGa Frontier of de Final Fantasy Pixel Remasters, maar ook nieuwe games in het genre zoals Octopath Traveler of meer recent Triangle Strategy. Ook brachten ze games naar de Europese markt die voordien niet in Europa beschikbaar waren, waaronder Trials of Mana en Chrono Cross. Vandaag gaan we het hebben over een Super Famicom titel die helaas nooit buiten Japan geraakte, maar die nu ook eindelijk voor het eerst officieel wereldwijd te spelen is. Eens kijken of Live a Live zo goed is als altijd beweerd werd.
Live many lives
Live a Live is een titel die me al sinds mijn jeugd intrigeert. Ik heb er al veel over gelezen en gehoord over de jaren heen, maar tot heden had ik de game nog niet gespeeld. Een van de redenen waarom de game me zo aansprak, naast het feit dat JRPG’s tot mijn favoriete genre behoren, was vanwege de opzet van het verhaal en de variërende gameplay. In plaats van de traditionele weg te bewandelen en een chronologische opbouw te volgen, mag je zelf kiezen met welk chapter je wil spelen. Elk chapter speelt zich af in een specifieke tijdzone en met een ander speelbaar personage. Elk van deze zeven chapters, je begint met zes en speelt de zevende vrij na de eerste zes uit te spelen, speelt als een losstaand verhaal met zijn eigen unieke kenmerken en gameplay elementen, hoewel de turn-based gevechten steeds terugkomen. Ook schuilt er een rode draad door de verschillende chapters die waarschijnlijk niet onmiddellijk opvalt, maar wel duidelijk wordt als je de achtste en laatste chapter vrijspeelt.
Naast het unieke verhaal en de kleurrijke cast stelen vooral de graphics en muziek de show. Square Enix heeft ondertussen een stijl te pakken die de klassieke 16-bit helemaal tot leven doet komen, en blijft daar mooi mee uitpakken en verrassen. Omgevingen en personages zien er prachtig uit, er wordt vaak gebruik gemaakt van blurring effecten en het geheel ziet er gewoon fantastisch uit. De originele soundtrack voor Live a Live had al geweldige tracks, maar deze remasterde soundtrack verandert enkele van deze tracks naar onvergetelijke meesterwerken. Vooral het deuntje van de eindbazen, Megalomania, is er zo eentje die nog lang na het spelen in je hoofd blijft zitten.
A journey across time and space
Zoals ik al aanhaalde, zit er wel wat verschil op vlak van gameplay tussen de verschillende chapters. Wat dus gelijk blijft over de hele lijn, zijn de turn-based gevechten. Elk gevecht vindt plaats op een beperkte grid, opgedeeld in vierkantjes, waarover zowel jij en je bondgenoten als je vijanden bewegen. Wat even wennen is, is achterhalen hoe het turn-based stukje juist in zijn werk gaat. Als je je personage beweegt of een actie uitvoert, zal bij alle andere characters op het veld een balkje omhoog gaan. Dit geeft aan hoe lang het nog duurt tot deze characters een actie mogen ondernemen, maar het is niet altijd duidelijk hoeveel tijd jouw acties kosten en hoe snel anderen een actie kunnen ondernemen. Rondbewegen en je acties gebruiken zal dus al snel een tactisch kantje krijgen, wat de gevechten ten goede komt. Elk personage heeft overigens typerende aanvallen waardoor bijvoorbeeld de cowboy ranged aanvallen zal gebruiken, de Ninja veel AoE (Area of Effect) ninjutsu in zijn arsenaal heeft en de holbewoner vooral van dichtbij met zijn knots en voeten aanvalt.
Waarin verschilt de gameplay dan wel? Elke chapter speelt zich in een bepaalde tijdsperiode af en gaat op een unieke manier om met je personage en de interactie met de omgeving. We halen er even de ninja weer bij, die er voor kan kiezen om iedereen op zijn pad af te maken of te opteren voor een stealth aanpak door zichzelf te verbergen met de druk van een knop. In de “Present Day” chapter speel je een parodie op games zoals Street Fighter, waar je geen exploratie hebt maar je tegenstanders kiest uit een menu om ze dan te bevechten in de turn-based gevechten. De “Distant Future” chapter heeft zelfs geen gevechten (buiten de eindbaas en een mini-game) maar focust enkel op verhaal en exploratie. Ik ga niet alle chapters overlopen, maar ze hebben allemaal iets unieks wat het spel wel gevarieerd maakt.
A culmination of events
Je kan dus perfect zelf kiezen in welke volgorde je de chapters wil spelen, en je kan ook je progressie opslaan om dan even een andere chapter uit te proberen. Niet dat het echt nodig is, want de meeste chapters zijn vrij kort en duren zo een 2-tal uur om te doorlopen. Of toch tot de laatste chapter, die je na een 10- of 15-tal uren zal vrijspelen en die nog eens ongeveer even veel tijd in beslag kan nemen, afhankelijk van je keuze. Zonder te veel spoilers te geven, deze chapter maak je zo lang je zelf wil en er zijn verschillende eindes te zien. Maar het is deze chapter die de game wel echt af maakt in mijn ogen, en de losse chapters mooi samen weet te brengen in een samenhangend geheel. Belangrijk om te weten, je kan voorgaande chapters herspelen om zo de beste wapens en equipment te bekomen en je personages te trainen tot een level waar je genoegen mee kan nemen voor de laatste chapter.
Conclusie
Live a Live is exact hetgeen ik verwacht had van de game uit 1994, op basis van verschillende filmpjes en boeken waarin ik over de game las. Het spel heeft uiteraard een hoop tweaks gekregen om wat frustrerende en verouderde elementen aan te pakken, zoals het tonen van de grid in de gevechten, het aanpassen van de uitgedeelde en inkomende schade van aanvallen en meer. Uiteraard heeft het spel ook de prachtige pixel art behandeling gekregen die we ook zagen in games zoals Octopath Traveler en Triangle Strategy, maar ook de soundtrack heeft een mooie upgrade gekregen. Als bonus kan je de soundtrack, na het uitspelen van de chapters, ook beluisteren in een aparte mode. Voor liefhebbers van JRPG’s uit de jaren 90, niet twijfelen, deze game mag je niet missen!
Nog niet helemaal overtuigd? Speel zeker de demo eens, waar je alvast met het begin van 3 chapters aan de slag kan en je progressie kan overdragen als je de full game koopt.