Hogwarts Legacy

2023 is nog maar net uit de startblokken en we worden al getrakteerd met één van de grootste hypes die ons dit jaar te wachten stond. Hogwarts Legacy, het spel dat elke dertigplusser minstens een week op verlof zet en alle Harry Potterfans hun toverstokken doen bovenhalen. Sinds “De Steen Der Wijze” is uitgekomen in 1997 is Harry Potter niet meer uit onze levens weg te denken en werden we al getrakteerd op zeven boeken, acht films en tal van games. Kan Hogwarts Legacy de magie nogmaals aanwakkeren? Lees het hieronder verder.

You’re a wizard Harry

We starten ons avontuur ergens begin 1800, een paar honderd jaar voor de gebeurtenissen van Harry Potter. Ons personage, die we volledig zelf mogen samenstellen en een naam geven, is onderweg naar Hogwarts  om als vijfdejaars te starten. Iets wat eigenlijk heel ongewoon is en maar een paar keer ervoor is gebeurd. Onderweg naar school word je aangevallen en kom je in een nogal benarde situatie terecht. Hier kom je erachter dat jij sporen van “ancient magic” kan traceren en zelfs gebruiken. Dit maakt dat jij het doelwit bent van een bende slechteriken die deze kracht willen gebruiken om zo over de wereld te kunnen heersen. Na deze wilde rit kom je uiteindelijk toch in Hogwarts terecht en is het aan jou om je krachten bij te schaven en te leren wat er allemaal aan de hand is.

I solemnly swear I’m up to no good

Nadat ik (onterecht) werd toegewezen aan Ravenklauw werd het tijd om elke hoek van Hogwarts te verkennen. En hier moet ik al toegeven dat ik al een tweetal uur kwijt was. De makers hebben zoveel aandacht in de details gestoken dat gewoon rondwandelen in de school al een hele ervaring is. Alle bewegende schilderijen, betoverde harnassen en levende fonteinen waren een echte must see. En dan heb ik het nog niet over de grootte van de school waardoor het echt gemakkelijk is om te verdwalen. Maar zelfs dat is niet erg, want hierdoor kom je weer op plekken dat je zelf nog niet had ontdekt en die ook vol leuke dingetjes staan. Medestudenten die allemaal opdrachten (sidequests) voor je hebben, gangen vol puzzels en charms die kleine weetjes geven over bekende en minder bekende plekken van de school zorgen al voor uren en uren aan plezier. En dan zijn we nog niet verder aan het verhaal begonnen.

It’s Leviosa, not Leviosaaa

Naast het verkennen van Hogwarts, ben je als student natuurlijk ook verplicht om lessen te volgen. Deze lessen leren je alles over wat je in het spel kan kweken van planten, maken van potions en gebruiken van spreuken. Sommige leerkrachten verwachten wel dat je eerst aan bepaalde verwachtingen voldoet vooraleer ze jou iets bijleren. Zo wil een leerkracht jou Expeliarmus leren, maar daarvoor moet je bijvoorbeeld eerst 10 aanvallen ontwijken in een gevecht en een combo van 20 halen. Dus de spreuken zijn niet gratis. Iets wat ik wel jammer vind is dat de lessen gepland zijn in het spel en niet zoals in bijvoorbeeld Canis Canem dat je een bepaalde tijdsduur had om naar een les te geraken. Maar anderzijds zorgt dit er weer voor dat ik wat langer kan zoeken achter de klas, aangezien ik nog steeds verdwaal in dit doolhof van gangen.

Welcome to Hogwarts, school of wizardy and fashion

Iets anders waar Hogwarts Legacy een heleboel van heeft zijn kledingstukken. Deze dienen natuurlijk niet alleen voor het uiterlijk, maar zijn ook een goede defense tegen de vijanden. Hoewel het voor mij toch eerder was wie er het zotste kon uitzien. Heb je trouwens een item dat veel beter is dan al de rest, maar vind je het niet mooi, kan je nog altijd het uiterlijk van dit item veranderen. In totaal zijn er 89 verschillende uiterlijken dat je kan vinden door sidequests, challenges en exploration. Deze kan je dan gebruiken op honderden verschillende kledingstukken die je her en der vindt. Maar niet alleen kleren zijn belangrijk, ook je toverstok en bezemsteel kunnen hun uiterlijk veranderen. Zo heb je nog 42 verschillende handvaten voor je toverstok en 13 verschillende bezemstelen. Zo kan iedereen het spel spelen op zijn eigen unieke manier.

Not all roads lead to Hogsmeade

Voor ik aan het spel begon had ik al gehoord dat je buiten Hogwarts ook nog naar Hogsmeade kan reizen, het dorpje iets verder waar je al je spullen kan kopen en even een boterbiertje kan drinken. Wat ik niet wist is dat wanneer je een voet buiten school zet, je in een gigantische open wereld terecht komt die vol zit met andere dingen om te ontdekken. Zo heb je nog het verboden bos en verschillende kleine dorpjes vol mensen die ook allemaal opdrachten voor je hebben. Naast alle sidequests zijn er ook nog grotten die verkend kunnen worden, Merlin trials die opgelost kunnen worden, dieren die gevonden moeten worden en vijanden om te verslaan. En dan ben ik nog steeds niet verder in het verhaal gegaan. Gelukkig heb je een bezem ter beschikking die je kan gebruiken om snel ergens naartoe te vliegen of kan je fast travelen naar één van de floo flames die je hebt unlocked. Maar waarom zou je dat doen als er nog zoveel te ontdekken valt.

De combat

De combat is natuurlijk ook nog een onderdeel van het spel, iets wat je helemaal zou vergeten na al dat verkennen. Maar zelfs de combat voelt heerlijk in dit spel. Verdedigen en wegrollen is quicktime gewijs op de juiste moment op de juiste knop drukken, terwijl je met één knop een aanval spamt. Hou je deze knop ingedrukt kan je met vier andere knoppen je vooraf afgestelde spreuken beginnen afschieten. Deze hebben wel een cooldown, maar ook weer niet zo lang waardoor de gevechten eigenlijk heel vlot aanvoelen. Je kan 16 spreuken tegelijkertijd instellen die allemaal maar één knop nodig hebben om uit te spreken. Iets waar heel goed over is nagedacht en de combat zoveel leuker maakt. Iets wat naar mijn mening niet gehoeven had, is dat je tijdens het gevecht de damage dat je doet in getallen ziet verschijnen. Een voor mij een iets of wat overbodige functie .

Technische aspecten

Dit gaat voor mij nu een heel kort stukje zijn. Er is niets aan te merken aan Hogwarts Legacy en de dingen waar ik commentaar op ga geven is gewoon muggenziften. Zo denk ik dat we toch al technologisch ver genoeg zitten dat wanneer mijn personage een appel eet, er ook daadwerkelijk een beet uit die appel komt en niet dat die appel ineens verdwijnt zonder dat er iets aan verandert. Maar Soit dat terzijde kan ik op grafisch vlak niets zeggen. Ik heb in de 20 à 30 uur dat ik gespeeld heb misschien maar twee of drie keer iets meegemaakt hebben dat normaal niet klopte, maar dat was dan een student die ineens uit het niets verschijnt, of juist niet verschijnt wanneer er een sidequest zou moeten komen, maar dat was opgelost door gewoon even de deur uit te lopen en terug binnen te gaan. Sommige stemmen van personages klinken ook wat vervelend, maar dat zal eerder aan die Britse snobbigheid liggen denk ik.

Conclusie

Voor wie het nog niet door had in mijn review, ik ben fan van Hogwarts Legacy. Alles klopt aan dit spel en het voelt ook gewoon af. Veel mensen waren teleurgesteld dat het geen multiplayer was, of dat zwerkbal niet in het spel zat, maar dat is niet erg. De game heeft zoveel anders te bieden dat dit absoluut geen gemis is. Het verhaal zelf duurt een goeie 40 uur, maar de mensen die er alles uit willen halen mogen er nog gerust 100 uur bijrekenen. Het enige wat ik negatief kan zeggen is dat ik weer weken met de theme song van Harry Potter in mijn hoofd ga zitten.

 

Good

  • Leuk verhaal
  • Hogwarts ziet er heel leuk uit
  • Enorm veel te doen naast het verhaal
  • vlotte combat

Bad

  • Dat verdomde liedje zit weer in mijn hoofd
9.5

Fantastisch

Lost Password