Gears of War 4

Jimmy
Gears of War 4
Gears of War 4

Tien jaar geleden verscheen de eerste Gears of  War game ontwikkeld door Epic Games. Nu in 2016 heeft ontwikkelaar The Coalition, de ontwikkeling van deze reeks overgenomen. Gears of War is net zoals Halo een erg belangrijke reeks voor Microsoft en diens platformen. Net zoals Halo staat Gears of War garant voor sterke en leuke gameplay. Of The Coalition de reeks kwalitatief hoogstaand weet te behouden kan je lezen in deze review.

Gears of War 4 speelt zich 25 jaar na het derde deel af. De Locust en de Lambent zijn vernietigd en de mensheid is alles weer terug aan het opbouwen, met behulp van de Coalition of Ordered Governments (COG). Het is in deze relatief vredevolle tijd dat GoW 4 afspeelt. Al snel ontmoeten we dan ook onze nieuwe protagonisten JD Fenix, Delmont Walker en Kait Diaz. Wat meteen opvalt is het gebruik van heldere kleuren. Daar waar de vorige delen vooral grauwe bruin en grijs tinten gebruikt, spatten de heldere kleuren in dit vierde deel van het scherm af.  Hierdoor heb je ook meteen het gevoel dat alles weer goed komt met de mensheid. Maar we hebben het hier over een Gears of War game, dus niet alles is rozengeur en maneschijn. Gears of War staat immers bekend voor erg gewelddadige en brute gevechten met veel bloed en gore. En deze lijn wordt uiteraard ook verder getrokken in dit vierde deel.

Hoewel de game erg rustig begint voelt deze toch meteen aan als een echte Gears of War game. Deze reeks heeft altijd al een unieke look en feel gehad, The Coalition slaagt erin om dit te behouden in dit vierde deel. De gameplay is grotendeels hetzelfde gebleven, net zoals vroeger loop je hier van cover tot cover, en probeer je vanuit cover alle vijanden één voor één af te maken. Hoewel de gameplay op tien jaar tijd amper veranderd is, blijft deze enorm leuk en verslavend. Zo zat ikzelf meermaals op het puntje van mijn stoel tijdens de talrijke spannende gevechten die deze game rijk is. Wie schrik had dat GoW 4 de mist ging ingaan vanwege een nieuwe ontwikkelaar kan ik bij deze gerust stellen. Gears of War 4 bevat nog steeds dezelfde sterke gameplay elementen waar elke GoW fan is van gaan houden. Het is dan ook nog steeds erg belangrijk om cover te zoeken op de juiste plekken, waardoor je best wel strategisch te werk moet gaan om de gevechten zo goed mogelijk door te komen.

Alle gebieden die je doorloopt zijn sterk gebalanceerd voor de cover-based shooting gameplay. Alle gebieden staan vol strategisch geplaatste objecten die je kan gebruiken om achter te duiken om dekking te zoeken. Je zal dan ook nooit het gevoel hebben dat deze objecten misplaatst zijn, want ze passen op een natuurlijke manier binnen de omgeving waarin je aanwezig bent. Verder bevat de game ook enkele nieuwe vijanden. Zo zal je in het begin van de game het voornamelijk opnemen tegen robots (DeeBees) . Deze vijanden gaan anders te werk dan de bekende Locust. Zo zullen deze minder snel voor cover kiezen, en sneller proberen op te rukken om je te overwelmen. Je zal dan ook net iets andere tactieken moeten gebruiken dan je gewent bent bij de Locust. Hierdoor voelen de gevechten – vooral aan het begin van de game – dan ook erg fris aan. Wel is het zo dat het minder bevredigend is om robots af te maken. Gelukkig zul je het al snel in de campaign opnemen tegen vijanden van vlees en bloed, die verder ook op een meer vertrouwde manier zullen vechten tegen. Ik ga natuurlijk niet al te veel vertellen over deze vijanden, want ik wil tenslotte spoilers vermijden. Vandaar dat ik dan ook niet al te diep op het verhaal zal ingaan, want het is tenslotte dan ook veel leuker om alles zelf te ontdekken.

Zoals ik eerder al vertelde speelt de game zich 25 jaar na Gears of War 3 af. het grootste deel van de mensheid woont in steden die door de COG zijn opgebouwd. ondertussen maakt de COG gebruik van allerhande robots die de steden voor de COG  moeten opbouwen, en gewapende beveiliging’s robots. Wat meteen ook opvalt is dat de COG enorm veel macht heeft weten te vergaren, het voelt dan ook aan als een dictatoriaal regime. Natuurlijk gaat niet iedereen akkoord met deze manier van leven, waardoor er ook groeperingen zijn die buiten deze steden leven. Deze groepen staan bekend als de Outsiders. Zo ook J.D. Fenix en Delmon Walker, beide hebben hun rug gekeerd naar de COG, en hebben zich aangesloten bij de outsiders waartoe ook Kait Diaz behoord. Deze drie werken dan ook samen, om de samenleving en levenskwaliteit van de Outsiders zo hoog mogelijk te houden, door COG steden die nog in opbouw zijn te gaan plunderen om zoveel mogelijk bruikbare materialen te bemachtigen.

Het is dan ook hier dat het verhaal van Gow 4 begint. Nadat onze drie protagonisten in hun dorp aankomen worden ze aangevallen door zowel de robots van de COG, als door de nieuwe onbekende vijand die bekend wordt als “The Swarm”.  Deze nieuwe vijand slaagt erin om de moeder van Kait – die overigens ook nog de leidster is van dit Outsider dorp- te ontvoeren. Dit is dan ook meteen het begin van een nieuw bloederig avontuur. Samen zullen ze dan ook alles uit de kast halen om de moeder van Kait te redden, en dit bijgestaan door enkele oude bekenden. Wat volgt is een erg leuk en interessant verhaal, met vermakelijke conversaties en interactie tussen de personages.

Wel voelt het verhaal toch wel minder episch aan dan in de voorgaande delen. Het draait in deze game dan ook niet om de wereld te redden, maar enkel en alleen om de moeder van Kait te redden. Hierdoor voelt de situatie waarin men zich bevind dan ook minder grootschalig aan. Maar dit mag gelukkig de pret niet onderdrukken. Want de game blijft erg leuk om te spelen, en ondanks dat het verhaal niet zo episch is, blijft het toch interessant om te volgen. Wel zal je sneller dan verwacht het einde weten te bereiken, want de game is korter dan bijvoorbeeld GoW 3. Na een uurtje of zeven wist ik dan ook het einde te bereiken, en dit op de hardcore moeilijkheidsgraad. Voor mij persoonlijk was het einde een beetje teleurstellend, sterker ik verwachte nog een chapter, in plaats van de credits. Hoewel ik best begrijp dat dit zo aangepakt is om een nieuwe trilogie op te zetten, toch had ik een iets meer impact vol einde verwacht. Laat je dit echter niet tegenhouden om de game te spelen. Want GoW 4 is en blijft een spectaculaire rit van het begin tot aan het eind. De campaign is in mijn ogen zelfs de beste sinds de originele Gears of War.

Naast de campaign beschikt deze game natuurlijk ook over multiplayer. Zo keert de Horde mode weer terug in GoW4, onder de naam Horde 3.0. De Horde mode is grotendeels hetzelfde gebleven, echter krijg je nu niet enkel Locust over je heen, maar ook DeeBees. Aangezien beide groeperingen andere tactieken gebruiken, zal je zelf ook anders te werk moeten gaan, en je tactieken aanpassen aan de vijand die tegenover je staat. Nieuw is het klasse systeem waarbij jij kan kiezen met welke klasse jij zal spelen. Zo kan je kiezen om te spelen als; engineer, soldier, scout of heavy sniper. Zo kan de engineer als enige je verdediging herstellen. Door het gebruik van klassen word samenwerking dan ook aangemoedigd, want op deze manier heeft iedereen een duidelijke taak. Ook de bekende versus mode keert weer terug in deze game, al is deze nagenoeg ongewijzigd gebleven. Alle reeds bekende modes keren hier terug, aangevuld door Arm’s Race, Dodgeball en Escalation. In dodgeball zal er telkens een teamgenoot respawnen wanneer een tegenstander sterft. In Arm’s Race moeten de teams drie kills zien te maken in specifieke volgorde met elk beschikbaar wapen. In Escalation draait het dan weer om controle punten te veroveren en deze zien te behouden om de match te winnen.

Ook op audiovisueel vlak weet Gears of War 4 te overtuigen. De game kent prachtige omgevingen en maakt gebruik van mooie felle kleuren. Alle levels en personages zijn zeer gedetailleerd weergegeven. Al heeft deze game niet meer de impact zoals de eerste Gears of War dit had op Xbox 360. Al is Gear of War 4 toch zonder enige twijfel één van de mooiste Xbox One games van dit moment. Ook het geluid is van hetzelfde hoge niveau, waardoor het het ook op dat gebied genieten geblazen is.


Conclusie:

Gears of war 4 is de beste Gears of War sinds het origineel. Alle levels zijn erg goed gebalanceerd en zeer gedetailleerd weergegeven. Ondanks dat het verhaal net wat minder episch aanvoelt dan in de voorgaande delen is het toch genieten geblazen van het begin tot aan het einde. Voeg hierbij de strakke besturing en sterke muliplayer aan toe en je hebt een top game die geen enkele shooter fan mag missen. The Coalition is er dan ook in geslaagd om een waardig vervolg te ontwikkelen.

Good

  • Audiovisueel indrukwekkend
  • Zowel online als offline co-op
  • Sterke gameplay
  • Geweldige campaign

Bad

  • Campaign is aan de korte klant en is minder episch in opzet
9

Fantastisch

Jimmy
Jimmy "Verjim" is een gedreven gamer, met Tekken als zijn all-time favoriet. Aangevoerd door alle beschikbare soorten koffie, speelt hij elke game op zijn pad en zorgt ervoor dat zijn lezers precies weten waar games in uitblinken of net mis lopen. Overdag is hij actief bij Game Mania, maar wanneer de schaduw valt, zal de pen van deze oprichter en hoofdredacteur genadeloos inkt doen vloeien

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lost Password