Feature: Deze 7 hiddem gems verdienen je aandacht

Naast grote succesnummers als Assassin’s Creed, FIFA, GTA of Far Cry komen er jaarlijks talloze games uit die hun leven in anonimiteit slijten. Ze zijn gemaakt door kleine, onafhankelijke studio’s, toch net iets ‘te niche’, of hebben simpelweg pech en verdrinken in het enorme aanbod. Zonde, want ook onder die kleine, onbekende games zaten de afgelopen jaren pareltjes. We zetten er zeven op een rij.

1. Subnautica
Verkrijgbaar voor: PC, Xbox One, Mac OS, PlayStation 4

In de survival-game
Subnautica kruip je in de huid van een 22e-eeuwse astronaut. Nadat zijn ruimteschip is getroffen door een mysterieuze energiebundel komt de arme ziel op planeet 4546B terecht, waar hij moet overleven en verwikkeld raakt in avontuur dat zich onder de zeespiegel afspeelt. De game was in 2014 al speelbaar in early access, maar werd pas begin 2018 ‘echt’ uitgebracht. Ontwikkelaar Unknown Worlds Entertainment nam er dus de tijd voor, maar het resultaat wordt nog steeds bejubeld: Subnautica wordt beschouwd als een van de betere survivalgames die ooit is gemaakt.

2. The Forest
Verkrijgbaar voor: PC, PlayStation 4

Ook
The Forest is een survival-game. In plaats van onder water speelt het verhaal zich echter af op een – uiteraard dichtbebost – eiland. Je bent er samen met je zoontje terechtgekomen na een vliegtuigongeluk. Behalve voedsel en onderdak te regelen, heb je op het eiland met nog wat anders te kampen: er blijkt een wat merkwaardige kannibalenstam te wonen. Daarmee zijn alle basisingrediënten van The Forest benoemd, maar hoe je ermee omgaat is volledig aan jezelf. De game kent geen missiestructuur, niets is gescript en vrijwel alle gebeurtenissen worden random gegenereerd. Gamers loven dan ook de onbegrensde vrijheid en de beklemmende onvoorspelbaarheid die de game kenmerken.

3. Child of Light
Verkrijgbaar voor: PC, Xbox One, Xbox 360, Wii U, Nintendo Switch, PlayStation 3, PlayStation 4, PlayStation Vita

Naast bekende kaskrakers als Assassin’s Creed en Far Cry brengt Ubisoft soms ook ‘kleinere’ games uit. Een mooi voorbeeld is Child of Light, een RPG waarin een zekere Queen of the Night de zon, de sterren en de maan heeft gestolen. Hierdoor is de jonge Aurora in een andere wereld terechtgekomen. De enige manier om eruit te ontsnappen en terug te keren naar haar vader, is door de drie hemellichamen terug te halen en de snode ‘koningin van de nacht’ te verslaan. Child of Light heeft de sfeer van een duister sprookje. Dat wordt niet alleen door het verhaal opgeroepen maar ook door de bijzondere, artistiek ‘getekende’ omgevingen en het feit dat alle teksten in rijmvorm zijn gezet. Je vindt Child of Ligt in de
Ubisoft Store.


4. Valiant Hearts
Verkrijgbaar voor: PC, Xbox One, Xbox 360, PlayStation 3, PlayStation 4 , Android, iOS
Net als Child of Light komt ook Valiant Hearts uit de stal van Ubisoft. En ook deze game kenmerkt zich door artistiek verantwoorde graphics. Valiant Hearts is geen sprookje maar een puzzelgame die zich afspeelt tijdens de verschrikkingen van de Eerste Wereldoorlog. Anders dan die context doet vermoeden, wordt in de game nauwelijks gevochten; je puzzelt jezelf door een verhaal dat om gewone burgers en hun beslommeringen draait. Door de subtiele muzikale en grafische omlijsting komt de boodschap – oorlog is gruwelijk – des te harder aan.


5. Dead Cells
Verkrijgbaar voor: PC, macOS, Linux, PlayStation 4, Xbox One, Nintendo Switch, Android, iOS
Dead Cells wordt vaak vergeleken Metroid en Castlevania, twee games die samen aan de wieg stonden van het ‘onofficiële’ actionadventure-subgenre Metroidvania. Het is daarmee een ouderwetse 2d-sidescroller in een nieuw jasje. Opvallend aan Dead Cells is dat de levels procedureel worden gegenereerd: je weet als speler nooit wat je precies te wachten staat. Dead Cells staat te boek als een stijlvolle en diepgaande, maar ook aardig lastige sidescroller. Bovendien kent hij een extra uitdaging: ‘dood’ is echt ‘dood’. Als je wordt verslagen, mag je dus gewoon opnieuw beginnen.

6. Dusk
Verkrijgbaar voor: PC, macOS, Linux, Nintendo Switch

Bij wat oudere gamers zorgt de sfeer in
Dusk wellicht voor een dejavu-gevoel. De game, die toch echt in 2018 uitkwam, doet sterk denken aan de vervlogen tijden van Quake en aanverwante jaren ’90-shooters. Het is ongetwijfeld de bedoeling van de makers: niks innovatie en niks nieuwe gameplay-elementen, maar gewoon recht-toe-recht-aan oldskool schietvermaak, in slim ontworpen levels. Voor hoogstaande graphics hoef je de game dus niet te kopen, maar wie van supersnelle shooter-actie met een dikke knipoog naar het verleden houdt, voelt zich er prima in thuis.

7. Graveyard Keeper
Verkrijgbaar voor: PC, macOS, Linux, Xbox One, Nintendo Switch

Een game waarin je een Middeleeuwse begraafplaats moet managen, dat klinkt wat luguber. Relativerend spreekt uitgever tinyBear echter over ‘de meest inaccurate middeleeuwsebegraafplaatsmanagement-sim van het jaar’. De basisgameplay van
Graveyard Keeper is die van een ouderwetse sim: als beheerder van een oude begraafplaats verdien je geld door met de tips van een pratende doodshoofd graven aan te leggen, grafstenen te plaatsen en resources te delven. Met dat geld kun je de begraafplaats uitbreiden, en ter afwisseling mag je af en toe een gezellige heksenverbranding bijwonen. Liefhebbers van goede zwarte humor en pittoresk getekende begraafplaatsen komen in deze game ruimschoots aan hun trekken.

Jimmy
Jimmy "Verjim" is een gedreven gamer, met Tekken als zijn all-time favoriet. Aangevoerd door alle beschikbare soorten koffie, speelt hij elke game op zijn pad en zorgt ervoor dat zijn lezers precies weten waar games in uitblinken of net mis lopen. Overdag is hij actief bij Game Mania, maar wanneer de schaduw valt, zal de pen van deze oprichter en hoofdredacteur genadeloos inkt doen vloeien

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lost Password