Toen ik initieel Desktop Dungeons: Rewind aangeboden kreeg om te reviewen en ontdekte dat het een roguelite was, zonk de moed al een beetje in mijn schoenen. Toch was ik aangenaam verrast toen ik eens snel wat screenshots ging opzoeken en op de Steam pagina terecht kwam waar ik ook wat gameplay video’s kon zien. En ik bedacht me ook wel dat er nog roguelites geweest zijn die me uiteindelijk toch goed bevallen zijn. Wie weet is Desktop Dungeons: Rewind ook een van deze zeldzame gevallen waar het genre me toch best ligt. Tijd om af te dalen in de random gegenereerde kerkers en het te ontdekken!
Welcome to the Tut’Oriel Wan dungeon
Wie wil kan gewoonweg de demo al downloaden op Steam waardoor je per dag één random dungeon kan spelen, maar daar stopt het dan ook. Mijn vermoeden was eerst dat de volledige game enkel dat limiet ging weghalen en verder weinig extra’s zou bieden. Het werd me al snel duidelijk hoe verkeerd mijn inschatting hier in was! Er is namelijk ook een campagne die je kan spelen, met een vrij basic verhaal en heel wat om vrij te spelen. Het verhaal begint met enkele zwaargewonde en onvoorbereide overlevenden van een caravan die aangevallen werd. Ze geraken van elkaar gescheiden tijdens hun ontsnapping via een netwerk van doolhofachtige grotten en al snel beseffen de anderen dat jij het meeste ervaring hebt. Er is nood aan een nieuwe plaats om te leven, en ze kiezen er voor om jou aan het hoofd te plaatsen. Het is aan jou om nieuwe helden te rekruteren, de kerkers in te sturen en met voldoende buit en schatten weer terug te keren om je nieuwe koninkrijk verder uit te bouwen.
Be kind, rewind!
Je ontdekt de random generated kerkers tegel per tegel en vijanden vallen je niet rechtstreeks aan, ze reageren enkel wanneer jij aan valt. Het is dus best mogelijk om heel wat hoge level monsters tegen te komen, deze te ontwijken en later terug te komen als jij sterker bent. Elke kerker begin je met je gekozen held op level 1 en kan je maximum tot level 10 geraken. Een kerker speel je uit door de baas te verslaan, of door je tactisch terug te trekken via een trap die naar buiten leidt. Sommige tegels bevatten trouwens een permanente stat boost, of je kan magische spreuken tegenkomen en zelfs equipment. Maar je rugzak kan maar een beperkt aantal items dragen, dus het is soms overwegen wat je bij gaat houden of wat weg mag. Dingen die je weg wil doen, kan je converteren om je conversion meter te vullen. Afhankelijk van welk ras je hero heeft, krijg je dan een positief effect die je ook verder kan helpen. Door nieuwe tegels te ontdekken krijg je ook wat levens- en magiepunten terug. Wees dus niet te ondoordacht door zo veel mogelijk in een keer te ontdekken, want je grootste healing bron is dus het ontdekken van de kerker, en deze is niet eindeloos!
Een nieuwigheid aan deze versie, want Desktop Dungeons is een game die oorspronkelijk uit kwam in 2013, naast de verbeterde graphics is de mogelijkheid om een stuk van de kerker opnieuw te doen als je dood gaat. Het is best frustrerend om een kerker te verkennen en best ver te geraken, heel wat goud te weten bemachtigen om dan een trieste dood te sterven door een stomme fout. De rewind functie laat je na ongeveer de laatste 40% van je poging opnieuw doen, om zo anderen (en hopelijk betere) keuzes te maken.
Diversity is essential
Helden rekruteren is super simpel, en je gaat dit telkens doen wanneer je een kerker selecteert om te ontdekken. In het begin kan je enkel het mensen ras selecteren en de fighter class. Elk ras heeft zijn eigen voordelen, en zo krijgen mensen een bonus op hun aanval statistiek wanneer je voldoende onnodige items converteerd om je conversion balkje te vullen. Door je koninkrijk uit te breiden met huisvestigingen voor dwergen, elfen en nog meer rassen krijg je de mogelijkheid om andere rassen te rekruteren. Hetzelfde geldt voor de classes, deze unlock je door bepaalde gebouwen te verkrijgen in je koninkrijk en door deze te upgraden, zoals een magiërtoren om mages en sages bijvoorbeeld vrij te spelen. Ten slotte kan je ook bepaalde upgrades meenemen in de kerker nadat je bijvoorbeeld een wapensmidse in je koninkrijk hebt.
Je merkt het al, op deze manier zijn er heel wat combinaties mogelijk die elk hun sterktes en zwaktes hebben en het wat experimenteren is tot je de juiste combinatie gevonden hebt die bij je speelstijl past. Het leuke aan dit aspect is dat je alles gaandeweg vrijspeelt en dus heel vaak de kans hebt om nieuwe combinaties te maken en testen, en je niet snel bij een keuze zal blijven hangen. Voor spelers die daar toch meer moeite mee hebben, is er een aanmoediging door kleine challenges in kerkers te stoppen die je vragen specifieke combinaties te gebruiken. Als dat nog niet genoeg was, zijn er ook “puzzle dungeons” waar je niet in een random kerker terechtkomt maar een specifieke layout krijgt, een specifieke combinatie krijgt en hiermee de puzzel moet zien op te lossen (wat meestal gewoon de baas verslagen is van de kerker).
Conclusie
Desktop Dungeons: Rewind wist me veel langer bezig te houden dan ik initieel had verwacht en deed me vaak aan een solo Dungeons and Dragons avontuur denken. Het verhaal aspect, of vooral de manier waarop je nieuwe rassen, classes en meer kan unlocken, is een grote drijfveer om kerker na kerker te onderzoeken, terwijl de “puzzle dungeons” dan weer een welkome afleiding waren van de random gegenereerde kerkers en de willekeurige aard van het spel. Vaak hielpen die puzzels ook om meer inzicht te krijgen in bepaalde combinaties van rassen en klassen, of over het gebruik van bepaalde magische aanvallen. Het is in ieder geval weer duidelijk, dit is een game die ik nog vaak ga opzetten om een kerker of twee (of drie… misschien vier?) te spelen.