België daagt EA mogelijk voor de rechter omwille van lootboxen

De afgelopen maanden hebben al verschillende uitgevers wat gedaan aan hun lootboxen in games voor de Belgische markt, omdat lootboxen die je kan kopen met echt geld in hun huidige vorm tegen de Belgische gokwetgeving zijn, tenminste volgens de Belgische Kansspelcommissie. Sommige uitgevers verwijderen de mogelijkheid om lootboxen te kopen met echt geld, terwijl andere partijen hun systeem specifiek voor België (en soms ook Nederland) aanpassen waardoor het “gokelement” verdwijnt.

Bij EA evenwel hebben ze altijd al gezegd dat ze lootboxen niet zouden verwijderen en dat is inmiddels dus ook nog niet gebeurd (bv. in FIFA 18 en 19). Daarom heeft de Belgische Kansspelcommissie nu een klacht ingediend en is via het parket een proces-verbaal opgemaakt. Er wordt normaal een onderzoek ingesteld en het parket kan dan overgaan tot vervolging, waardoor EA en de Belgische Kansspelcommissie elkaar mogelijk treffen voor de rechter.

Omdat er geen specifieke wetgeving is omtrent lootboxen, zal de rechter de bestaande gokwetgeving moeten interpreteren. Het valt dan nog af te wachten of de rechter de redenering van de Kansspelcommissie zal volgen, dan wel of de rechter de kant kiest van EA of nog een andere uitspraak doet. Als het effectief tot een rechtszaak komt, zal de uitspraak van de rechter mogelijk een grote impact hebben op de aanpak van lootboxen in België, tenzij er een duidelijkere wetgeving komt vanuit de politiek.

Dennis
Mandasperger is een eigenwijze levensgenieter die maar al te graag zijn mening laat weergalmen over het wereldwijde web. Gamen is een passie, net zoals schrijven. Een goed boek kan er ook altijd in, maar nogmaals, laat er passie zijn!

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lost Password